Impresionismus je uchopením okamžiku, je to otázka instinktu.

-- Claude Monet

Americký impresionismus – 1. James Whistler

Vytvořeno: 20. 06. 2010 | Kategorie: Americký impresionismus | Štítky: , , , , , , , , , | 1 komentář »

Impresionismus se postupem času stal celosvětovým malířským směrem a kromě Evropy ovlivnil i tak vzdálené země, jako je Amerika, Austrálie či Japonsko. Z francouzského impresionismu tyto země v hojné míře  převzaly techniku malby, náměty a barevnost, a spojily je se svými malířskými tradicemi a kulturou. V Americe získal impresionismus velkou popularitu a kromě samotných malířů uchvátil i laickou veřejnost.

Americký impresionismus v sobě kombinuje i prvky jiných malířských škol a směrů, převážně realismu a secese, čímž  překvapivě často vzniká velmi harmonická souhra. Mezi nejproslulejší malíře, kteří se alespoň částečně nechali ovlivnit impresionismem, patří mimo jiné James Whistler, Winslow Homer, Thomas Eakins a hlavně Mary Cassatt, jedna z prvních žen, která se začala malířstvím profesionálně živit a získala světový úspěch.

James Abbott McNeill Whistler (11. 7. 1834 – 17. 7. 1903)

James Whistler se sice narodil v Americe ve městě Lowell v Massachusetts, ale již roku 1855 se po třech letech strávených na vojenské akademii ve West Pointu vydal do Francie a začal studovat malířství ve známém ateliéru Charlese Gleyra. V Louvru Whistler obdivoval hlavně Velázqueze, orientální a dekorativní umění. Jeho přítel Fantin-Latour ho seznámil v této době s Courbetem, který se Whistlerovi stal dlouholetou inspirací.

Paříž se svými bulváry, kavárnami a městským životem Whistlera zcela uchvátila, ale když jeho raná díla uspěla v Anglii, usadil se v roce 1859 v Londýně, kde se jeho nejoblíbenějším motivem stala řeka Temže. Brzy ho také velmi ovlivnily japonské dřevoryty, které jako jeden z prvních malířů pouze nenapodoboval, ale staly se součástí jeho malířského vyjádření.

Jeden z Whistlerových nejznámějších cyklů s názvem Nocturno, konkrétně například Nocturno v modré a zlaté (1872 – 1875), dokládá Whistlerovo splynutí s japonismem a dřevoryty – obrazy charakterizuje chladná paleta, dvourozměrnost a harmonické spojení barev. Londýn v pojetí Whistlera je plný síly, tajemna a dojmů. Whistler objevil mystickou a romantickou tvář Londýna, a impresionismus mu napomohl vyjádřit pocity na plátno.

Mezi další vynikající Whistlerova díla patří například Bílá dívka (1862), Aranžmá v šedé a černé: Portrét umělcovy matky (1871, všeobecně známý jako Whistlerova matka) či výzdoba slavného Pavího pokoje v londýnské rezidenci Fredericka Leylanda.

Bílá dívka, James Whistler, 1862

Nocturno v modré a zlaté: Starý most v Battersea, James Whistler, 1872-1875

Aranžmá v šedé a černé: Portrét umělcovy matky (Whistlerova matka), James Whistler, 1871

Detail výzdoby Pavího pokoje, James Whistler

Share and Enjoy:
  • Print
  • Digg
  • Sphinn
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Mixx
  • Google Bookmarks

1 komentář k “Americký impresionismus – 1. James Whistler”

  1. 1 kapr253 07. 11. 2014 v 10:23 am napsal:

    nuda


Zanechte komentář